Geçirdiğimiz bu hassas ve zorlu dönemde herkesin ihtiyacı olan şey kuşkusuz ki zinde ve dengede kalmak. Korona virüste alınan tedbirler kapsamında birçok kişi sanal yoga derslerini evlerinden gerçekleştiriyor. Evde uygulayabileceğin yoga önerileri ile yeni başlayanlar için önerilerimiz sana ilham verecek.
Yoganın tanımından başlarsak eğer yoga; akılda ki düşüncelerin kontrolüdür aslında ve şu anda aklımızı kontrol etmenin tam zamanı! Gereksiz yere endişe etmemek, elimizden geleni yapmak ve hayatta ki bazı şeyleri akışına bırakmak… Kısacası anda ve dengede kalmak…
Yogada yapılan nefes ve bedensel çalışmalar odaklanmaya yardımcı oluyor.
Bedenin mevcut ağırlığını kullanarak güçlenmesini sağlayan yoga, nefes egzersizleri ve meditasyon ile birleştiğinde sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda ruhsal bir onarımda sağlıyor. Vücut esnekliğini arttırarak zinde kalmaya yardımcı olan yogada yeni başlayanlar için nefes egzersizleri büyük önem taşıyor.
Temel ekipman olarak yalnızca mat kullanılan yoga için, özellikle başlangıç seviyesinde isen yoga bloklarından ve yoga kayışından yardım alabilirsin.
Yoga yaparken en doğru tayt seçimi nasıl olmalı?
Yoga ile uğraşıyorsanız esneme kabiliyeti yüksek bir tayt giymeniz hareket esnasında pozisyonları daha rahat yapmanı sağlar. Düz ve geniş bel bandına sahip, hafif derecede sıkılaştırma özelliğine sahip olan taytlar sayesinde yoga yaparken maksimum konsantrasyona ulaşabilirsiniz. Tommy Life’da bulunan birbirinden renkli ve çeşitli yoga taytları, spor yaparken daha şık ve daha iyi hissetmenizi sağlar. Esnek yapısı ve teri vücutta tutmayan özelliği ile düz dikişli yoga tayt modelleri hareket kabiliyetini artırır.
Yoga, daha çok fiziksel duruş pozisyonları(asana) ile özdeşleşmiş olsa da yaşam biçimi olarak farklı basamakları içerir. Fiziksel duruşlar kadar önemli olan ve yaşam düzenini disipline etmeye yönelik (yama ve niyama) basamaklar, konsantrasyon(dhrana) ve meditasyon ve nefes çalışmaları da (pranayama) kapsar.
Rahat bir pozisyonda sırt bölgesi dik tutularak, burundan alınan nefesin, karnı güçlü bir şekilde içeri çekerek dakikada 60 ile 120 kere seri bir şekilde dışarı çıkarılması egzersizidir.Etkili olan bu çalışma yoga derslerinde de kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalara göre; solunum yollu rahatsızlığı olan kişilere iyi geldiği düşünülüyor.
Rahat bir pozisyonda sırt bölgesi dik tutularak, nefesin burundan kuvvetli bir şekilde sırasıyla karın-göğüs ve boğaz bölgelerine alınması ve aynı kuvvetle boğaz-göğüs-karın sırası ile boşaltılmasıdır.Zihni dinginleştiren özellikle solunum ve sindirim sistemi üzerine de oldukça etkisi bulunan bir egzersizdir.
Burun nefesi olarak adlandırılan bu nefes çalışmasında; sağ baş parmak ile sağ burun deliği kapatılarak, sol burun deliğinden nefes alınır. Daha sonra sol burun deliği kapatılarak sağdan nefes verilir. Takip eden sırada aynı işlem olarak nefes yine sağdan alınır ve bu kez sağ burun deliği kapatılarak sol burun deliğinden verilir.Bu şekilde bir tur tamamlanmış olur.Bu nefes çalışması vücudun sinir sistemini uyardığı için baş ağrısını geçirmeye ve psikolojik olarak sakinleşmeye yardımcı olur.
Bu nefes çalışmasında; burnun sol tarafı kapatılarak hem alış hem de veriş sağ burun deliğinden yapılır. Sağ burun deliğinden alınıp verilen nefes kan dolaşımını hızlandırarak vücutta enerji yükselmesine neden olur.
Bu çalışmada da sağ burun deliği kapatılıp sol burundan nefes alınıp verilir. Bu çalışma; bedeni ve zihni sakinleştirir. Ayrıca vücut sıcaklığını azaltmada da oldukça etkilidir.
Sağ el ile sol burun deliği kapatılır ve nefes sağ burundan alınır. Daha sonra sağ burun deliği kapatılarak nefes sol taraftan verilir. Devam eden turda yine sol burun deliği kapatılarak nefes sağdan alınır. Alınan nefesler hep sağ taraftan, verilen nefesler ise sol taraftandır. Bu çalışma da vücut ısısını artıran bir çalışmadır.
Bu çalışmada nefes yine burundan alınıp, burundan verilir. Fakat nefes alırken ve verirken boğazın arkası kısılır. Hafif bir hırıltı ile uygulanabilen bu nefes tekniği, bedeni içeriden ısındırmaya yardımcı olur. Yeni başlayanların kolaylıkla uygulayabileceği bir egzersizdir.